TOTES AQUESTES FORMACIONS ES PODEN REALITZAR DE MANERA PRESENCIAL I TAMBÉ ON LINE
Adreçat a mestres d’Educació Infantil i educadors
“Un conte és una obra d’art; la seva utilitat principal, per a l’infant, resideix en la crida al sentiment etern de la bellesa que empeny l’ànima humana cap a noves curiositats, fent-la avançar així cap al desenvolupament harmònic”. Sara C. Bryant
Fa molt temps que em dedico a explicar contes i amb aquesta activitat vull fer-vos partícips de les meves vivències i del que he aprés en tots aquests anys:
Com hem d’escollir els contes, quins criteris hem de tenir per seleccionar-los, algunes estratègies quan fem la narració: entonació, timbre, ritme, pauses, volum…i, sobretot com presentem els contes per assegurar-nos l’interès i la comprensió.
Adreçat a mestres de primària i secundaria
En un món tant complex i de vegades tan insensible, ens cal aprendre a gestionar les emocions d’una manera intel·ligent i ajudar als nostres alumnes a fer-ho. Un excel·lent recurs poden ser els titelles. Aquests objectes intervenen com a mediadors de les emocions i com a comunicadors naturals. La connexió directe amb l’usuari explica la seva eficàcia en educació emocional. El vincle íntim amb el titella com a prolongació del propi jo, fomenta en el nen, jove o adult un sentiment de confiança.
En aquesta estada veurem com es treballa l’educació emocional en una aula d’educació especial d’una escola ordinària amb l’ajut dels titelles. Una part teòrica ens donarà unes pautes metodològiques i una part pràctica ens farà experimentar el que senten els alumnes quan utilitzen aquest recurs.
Totes les activitats són inclusives. Es poden aplicar a classes ordinàries. Serveixen per a tots els nivells.
Adreçat a mestres de primària i secundaria
Es diu que fa temps, en un petit i llunyà poble, hi havia una casa abandonada.
Un dia, un gosset buscant refugi del sol, va aconseguir ficar-se per un forat d’una d eles portes d’aquesta casa.
El gosset va pujar lentament les velles escales de fusta. En acabar de pujar es va topar amb una porta mig oberta, lentament es va endinsar a l’habitació. Per la seva sorpresa, es va adonar que dins d’aquesta habitació havien 1.000 gossets més observant-lo tant fixament com ell els observava a ells.
El gosset va començar a moure la cua i a aixecar les orelles poc a poc. Els 1.000 gossets van fer el mateix. Posteriorment va somriure i els va bordar alegrement. El gosset es va quedar sorprès al veure que els 1.000 gossets també el somreien i bordaven alegrement amb ell. Quan va sortir de l’habitació es va quedar pensant per a si mateix:
Quin lloc tan agradable !. Vindré més sovint a visitar-lo !
Temps desprès, un altre gosset de carrer va entrar al mateix lloc i es va trobar entrant a la mateixa habitació. Però a diferència del primer, aquest gosset al veure als altres 1.000 de l’habitació es va sentir amenaçat, ja que l’estaven mirant d’una manera agressiva. Posteriorment va començar a grunyir; òbviament va veure com els 1.000 gossets li grunyien també a ell. Quan aquest gosset va sortir de l’habitació va pensar:
Quin lloc tan horrible és aquest ! Mai més tornaré a entrar-hi !
Al front d’aquesta casa es trobava un vell rètol que deia: “La casa dels 1.000 miralls”. No ets responsable de la cara que tens, ets responsable de la cara que poses. “Tots els rostres del món són miralls”…
Decideix quin rostre portaràs per dins i aquest serà el que mostraràs.
Amb aquest conte sempre he començat les meves classes i també una activitat per cohesionar un grup de tercer de primària molt mogut, amb conflictes constants i amb una manca de respecte entre ells i de vegades amb els mestres. Us explicaré com mitjançant els titelles vaig fonamentar les bases, amb ajut de la tutora, per crear el sentiment de grup, el respecte mutu, la resolució de conflictes positivament sense necessitat de la intervenció de l’adult, el control emocional i arribar a ser positiu personalment per afrontar les situacions diàries amb eficàcia.
Un cop veieu l’experiència farem tots plegats la prova i després en parlarem.
Adreçat a mestres, educadors, psicòlegs, artterapeutes…
Hem d’ajudar als nens a tenir eines per afrontar la mort dels que estima, i de vegades, també per afrontar la seva pròpia, o també per afrontar altres tipus de pèrdues: deixar el país on han viscut, separacions d’amics, de pares…
Molts mestres i educadors es troben amb alumnes que han patit pèrdues en la família o d’algú proper. La majoria no tenen recursos per regular les emocions d’aquests nens i no poden donar estratègies perquè ho acceptin de la millor manera possible. Parlo d’educació emocional. La capacitat per expressar les emocions de manera que repercuteixi positivament sobre un mateix i els altres esdevé un aspecte fonamental per al desenvolupament social.
L’objectiu d’aquesta activitat és mostrar-vos un material i estratègies perquè es puguin obrir finestres que donin pas d’una forma natural, a les emocions que aquestes circumstàncies originen: dolor, ràbia, por, pena … i canalitzar-les d’una manera equilibrada i sensata.
Veureu una petita representació amb teatre negre i titelles del conte “Et puc veure sempre que vulgui” de l’autora japonesa Mariko Kikuta. Us donaré materials per treballar el dol amb els infants i farem plegats un taller de titelles amb llum negre.
Adreçat a mestres i educadors
La tècnica expressiva que utilitza Joan Brossa és molt útil per desenvolupar i gestionar la creativitat personal amb nens i adults. Aquesta activitat bàsicament pràctica permet entrar dins del seu imaginari i utilitzar la manera de fer per crear els nostres poemes. La sessió va enfocada a entendre l’obra d’en Joan Brossa per poder aplicar aquests coneixements i realitzar activitats amb els nostres alumnes a la classe i es divideix en tres parts:
Joan Brossa
L’inventor d’objectes absurds i divertits? El poeta de versos que no semblen versos? El dramaturg que escrivia teatre que no era teatre? O aquell petit home que comentava el que passava a la societat?…
La seva obra
Brossa va treballar sempre sobre la base de l’associació d’impossibles, amb la intenció de sorprendre i fer reflexionar el lector o espectador. A través d’alguns dels seus poemes visuals reflexionarem sobre les imatges i farem la nostra interpretació. Això ens ajudarà a entendre el seu llegat literari i artístic. Què veiem? Com és? Què diríem que és això? Per què? Què vol dir l’autor? Com deu estar fet? Amb quin material? Què vol dir el títol? Per què li deu haver posat?…
Activitats realitzades amb alumnes sobre Joan Brossa
Un seguit de propostes perquè els nostres nens i nenes gaudeixin de la poesia.
Adreçat a festivals de màgia i públic en general
Entre número i número de màgia us explicaré les meves experiències com a maga i com a directora artística del DAMA, Festival de Dames Màgiques, únic esdeveniment en el món on les protagonistes són dones que fan màgia.
Hi ha moltes preguntes que potser algun cop us les heu fet o no. Aquest és el moment de descobrir-les o no: Qui va ser la primera dona maga? Com viuen les dones el món de la màgia? Com fan la seva màgia? Perquè és diferent o no, a la dels mags? Hi han moltes magues en el món?…